"...When you run so fast to get somewhere,
you miss half the fun of getting there..."
(David L. Weatherford - "Slow Dance")

Friday 8 January 2010

Gripa din Streini cu Cercei in coada

In urma unei discutii (evident, contradictorii!) am avut curiozitatea sa dau un simplu "search" pe "Goagal" si dupa o extrem de dificila si indelungata cautare de ... numai 30 de secunde (!), am gasit un material foarte interesant si care-mi confirma faptul ca aveam dreptate cind spuneam ca procedura de diagnosticare prin analize de laborator a gripei A/H1N1 nu este citusi de putin simpla si, in plus, poate cel mai important aspect, e ca inca se pluteste intr-o ceata deasa.

Sunt convins ca s-au mai facut ceva pasi foarte importanti de atunci si pina la momentul citirii acestor rinduri, dar tot atit de convins sunt ca in ceea ce priveste comunicarea stiintifica si insusirea informatiilor de ultima ora de catre corpul medical in aceasta zona de interes intr-un timp atit de scurt este extrem de dificila pentru Romania in mod special (cit de mult risc oare daca zic ca e chiar imposibila?!).

Cititi materialul de pe site-ul World Health Organization si datat 21 mai 2009 - “WHO information for laboratory diagnosis of pandemic (H1N1) 2009 virus in humans”. Veti observa usor ca in procedura se mentioneaza clar necunoscutele si mai ales posibilele confuzii cu virusii gripei obisnuite si ca nu este cit de putin simpla diagnosticarea unei astfel de infectii (cu virusul A/H1N1).

Daca veti avea curiozitatea sa cititi si “printre rinduri" ca sa remarcati ce inseamna deontologia profesionala, calitatea actului decizional, seriozitatea testelor si a comparatiilor cu alte rezultate de laborator sau cu alte aspecte clinice, modul in care trebuie sa se lucreze intr-un laborator si in special faptul ca nu toate laboratoarele de analize medicale au si capacitatea de a putea realiza astfel de analize si testari, veti concluziona usor la ce uriasa abureala mondiala suntem supusi de guverne si de mass-media. Stim cu totii halul in care este sistemul sanitar din Romania si mai ales mentalitatile, superficialitatile si iresponsabilitatile multor indivizi din toate sistemele (fara exceptie!), lipsa crasa a deontologiei profesionale la toate nivelurile in enorm de multe cazuri, lipsa acuta si grava a materialelor si chiar si a aparaturii elementare de analiza (incepind cu pipetele si cu eprubetele de prelevare si de analiza a probelor), inertia sau chiar lipsa totala de reactie, structura generala de comunicare imbicsita si inecata de birocratie si multe, multe alte probleme grele. Si sa se vina cu stiri oficiale prin ministerul de resort (!) si sa se anunte populatia ca in Romania "au fost inregistrate 5873 de cazuri de infestare cu gripa porcina A/H1N1" este cel putin penibil!O fi functionind prosteala asta la tara, pe la badea Ghertzoi, dar, totusi, am senzatia ca-s ceva mai multi alfabetizati prin arealul asta pe care vor ei sa-l vaccinze. Cum naiba i-o fi testat pe acei bolnavi de vreme ce procedura de tratament, recomandata inclusiv prin TV si radio, este sa "stati acasa, izolat intr-o camera si sa anuntati telefonic medicul de familie care va va da detaliile de tratament". Pot fi catalogati altfel decit nesimtiti si vinduti ordinari unor interese meschine in interesul unor comercianti de vaccinuri? Sincer, nu pot sa-mi reprim o intrebare jenanta: oare daca in fiolele alea nu este altceva decit ser fiziologic si daca cineva face o gripa, evident a fost una sezoniera si daca cumva mai "da si coltul" este numai din cauza ca respectivul a facut niste complicatii (mincase seara caltabosi si bause apa chioara in loc de tzuica fiarta).

Cred ca unul dintre cele mai penibile si ridicole anunturi din ultimul timp referitor la gripa A/H1N1 este cel al Olandei care a anuntat oficial ca a reusit ca pe teritoriul ei nu se mai afla nici un infectat cu aceasta tulpina a virusului gripei porcine! Mda... Olanda este o “insula” perfect izolata pe continent: are unul dintre cele mai mari terminale aeriene la Amsterdam - un nod aerian extrem de important in relatia cu cele doua Americi! -, are unul dintre cele mai mari porturi maritime din Europa si din lume la Rotterdam s.a. Asa e: perfect izolata! A! Era sa uit! E si un mare exportator de conserve din carne de porc si de pasare, nu numai de flori, pentru intreaga planeta.

Iar noi, in Europa fiind si cu olandezii, trebuie sa-i aliniem pe idiotii lor la prostii nostri. Recordul european la timpenii declarate public cred a fost batut de nimeni altul decit dl. Adrian Streinu Cercel care, in calitate si de Secretar de Stat, cu o expresie usor aroganta, dar in acelasi timp tandru-parinteasca, expresie care sa ne faca sa credem ca avem un mare om de stiinta care-si sacrifica secundele-i pretioase la un post de televiziune, ne povesteste cum a aparut in lume virusul gripei porcine: "De fapt, acest virus este o mutatie a virusului gripei aviare. Golful Mexic este si o zona de tranzitie a pasarilor migratoare. Se stie ca Mexicul are ferme uriase de crestere a porcilor. Acolo s-a intilnit o rata salbatica infestata cu un copil care avea gripa si cu porcul din gospodaria proprie." Nene Cercel, probabil ca veti fi avind in programul Ministerului Sanatatii si bancuri timpite pentru prescolari pe care vreti musai sa-i ingroziti cu Nău-Hau-ul domniilor voastre, dar macar nu le mai si vomitati pe tembelizoare, ca nu toti avem Cercei in nasuri si sintem Streini de orice pe lumea asta, mai ales de normele elementare de bun simt!

A... pciu! Si H_ai N_oroc!

No comments:

Post a Comment